Klassikalised piparkoogid

Detsembris tuleb piparkooke süüa täpselt nii palju, et ülejäänud aasta kannataks ilma nendeta hakkama saada.

Valmistamine

  1. Maitseainete ühekaupa lisamise asemel võid kasutada valmis piparkoogimaitseainet, koguse kohta loe infot pakendilt.
  2. Sega siirup, suhkur ja maitseained potis. Kuumuta vaiksel tulel, kuni suhkur on sulanud, ja lisa tükeldatud või. Jahuta toatemperatuurile. Klopi sisse muna ja sõelu lisaks soodaga segatud jahu.
  3. Sega ühtlaseks tainaks. Keera tainapall toidukilesse ning jäta vähemalt järgmise päevani külmikusse seisma.
  4. Rulli tainas jahusel pinnal laiali ja lõika piparkoogivormiga kujundid. Määri pind lahtiklopitud munaga. Küpseta u 180 kraadi juures 5‒10 minutit.
  5. Glasuurimiseks sega 200 g tuhksuhkrut, 1 munavalge, tilgake sidrunimahla või -hapet ja värvi andvat ainet (peedimahl, munakollane jt) ning hõõru tihedaks massiks. Pane kolmnurksesse kilekotti, kaunista piparkoogid, lase glasuuril taheneda.

KoostisosadPortsjonid:4 portsjonit

Koostis
1 tl – Ingver jahvatatud
1 tk – Apelsin
3 spl – Vesi
2 dl – Suhkur
2 tl – Nelk jahvatatud
250 g – Või
10 dl – Nisujahu
1 tk – Muna
2 tl – Kaneel jahvatatud
1.50 dl – Vahtrasiirup
1 tl – Jahvatatud kardemon
1 spl – Sooda