Fondant besee ja vanillijäätisega

Fondant besee ja vanillijäätisega

Valmistamine

Esmalt sulata šokolaad ja või, sega kokku. Vahusta munad ja suhkur, lisades sellele šokolaadimass. Seejärel raputa ettevaatlikult sisse jahu ja kõige lõpuks maitseained. Pane saadud mass külmikusse. Võta fondantivormid, määri võiga ja raputa neisse seejärel kakaod. Pressi külm fondantimass õrnalt vormidesse. Kuumuta ahi 220 kraadini. Pane vormid 7-8 minutiks ahju. Jälgi, et fondant jääks ahjust välja võttes seest vedelaks. Võta fondant vormist välja ja pane taldrikule. Lisa besee ja jäätis.

Besee Kui muna pole pärit just külmkapist, peaks munavalget eelnevalt jahutama. Vahustamisnõu peab olema väga puhas ja külm, et besee õnnestuks. Alusta munavalgete vahustamist vahusti aeglasel käigul, lülitades 20-30 sekundi pärast vahusti kiiremale käigule. Kui munavalge on muutunud valkjaks vahuks, puista vähehaaval sisse suhkur, samal ajal vahustamist jätkates. Vaht peab olema tihe ja kohev, mitte raske ja läikiv. Vahustamise lõpul on vaht täiesti valge ja tihe ning seisab vahustil. Pane besee puhtale küpsetuspaberile kas ümmarguste, 1 cm paksuste rõngastena, või pane teelusikaga või tordipritsiga mündisuurused ümarad nupud. Küpseta beseed 100kraadises ahjus umbes tund aega. Poolel küpsetusajal peab besee värvuma õrnal beežiks ja jääma selliseks küpsetamise lõpuni.

Lihtne jäätis Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik kenasti seguneb. Lisa juurde vanillikauna seemned. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ja külmuta 5-6 tundi. Või valmista jäätis masinas.

KoostisosadPortsjonid:6 portsjonit

Jäätis
6 dl – Vahukoor
1 tk – Kondenspiim
1 tk – Vaniljekaun
Besee
300 g – Suhkur
4 tk – Muna
1 g – Vanillisuhkur
Põhikoostisosad
100 g – Nisujahu
100 g – Suhkur
1 g – Jahvatatud kardemon
250 g – Või
4 tk – Muna
1 g – Kaneel jahvatatud
250 g – Piimašokolaad