Valejänes öökuues pruunistatud kaalikaga

Sellest jagub suuremale seltskonnale ümber laua.

Valmistamine

  1. Pane riivsai piima sisse likku.
  2. Aja lihad ja suitsupekk läbi hakkmasina, sega juurde lahtiklopitud munad, maitseained, hakitud sibul, petersell ja piimas leotatud riivsai. Vormi lihast piklik käkk.
  3. Sega öökuue ained omavahel, sõtku tainaks. Rulli õhukeseks ja keera sellesse lihakäkk. Tõsta käkk piklikku ahjuvormi või -plaadile, kas tainakattes või ilma. Viimasel juhul puista üle riivsaiaga ja nirista peale sulavõid.
  4. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 40–50 minutit või kuni liharoog küps.
  5. Kaalikatega tee nii. Kuumuta malmpoti põhjas või, lisa kooritud, kuubikuteks lõigatud kaalikad. Lisa suhkur ja hauta pehmeks (u 15 minutit), ilma et vett juurde lisad. Maitsesta vähese soolaga ja söö prae kõrvale.

Nipid ja soovitused

Kõrvale valmista ahjukartuleid, vanaemade aegset magushaput kapsast või pruunistatud kaalikaid. Soovi korral valmista liha ümber õhuke krõbe tainakate võist, koorest ja jahust. Mina läksin kergemat teed ja puistasin liharoa üle riivsaiaga ning valasin peale sulavõid – selline sai minu lihtsam “öökuub”.

KoostisosadPortsjonid:10 portsjonit

Põhikoostisosad
600 g – Veiseliha kondita
500 g – Sealiha
200 g – Suitsupekk
1 tk – Sibul
2 tk – Muna
2.50 dl – Piim
100 g – Riivsai
1 spl – Petersell värske
1 g – Sool
1 g – Must pipar
Öökuub
2 spl – Või
1 g – Piim
1 g – Nisujahu
Pruunistatud kaalikad
700 g – Kaalikas
1 spl – Suhkur
3 spl – Või
1 g – Sool
Kate
1 spl – Riivsai
1 spl – Või