Budapesti rull

Üks Rootsi populaarsemaid küpsetisi, mis originaalis kujutab endast pähklibeseerulli vahukoore ja mandariinikompotiga.

Valmistamine

  1. Põhja valmistamiseks mikserda munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur. Lõpeta mikserdamine, kui vaht on veel niiske ja läikiv. Ühenda purustatud pähklid ja vanillikastmepulber, puista vahu peale ning sega vaht ettevaatlikult läbi.
  2. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 175 kraadise ahju keskmisel siinil 10–12 minutit või kuni beseepõhi on kergelt beežikas. Võta ahjust ja lase jahtuda 5–7 minutit. Kummuta siis beseepõhi uuele küpsetuspaberilehele ning eemalda ettevaatlikult enne all olnud paber.
  3. Täidise tarvis mikserda vahukoor koos suhkrutega tugevaks vahuks. Määri vaht jahtunud beseepõhjale, puista peale (külmutatud) marjad ja keera põhi küpsetuspaberi abil rulli.
  4. Seejärel sulata šokolaad ja nirista rull üle sulašokolaadiga. Paki rull paberisse ning hoia 3–4 tundi enne serveerimist külmas. Pärast mõningast seismist on seda lihtsam lõigata. Vahetult enne lauale andmist sõelu peale tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused

Ka lihavõttelauale sobib Budapesti rull hästi. Siis võiks marjade asemel kasutada väikest purgitäit kompotivirsikuid või -mandariine, nagu originaalretseptki ette näeb.

KoostisosadPortsjonid:10 portsjonit

Kaunistamiseks
50 g – Tume šokolaad
2 spl – Tuhksuhkur
Põhi
4 tk – Muna
2 dl – Suhkur
100 g – Metspähkel
3 spl – Vaniljekastmepulber
Täidis
200 g – Vaarikad külmutatud
4 dl – Vahukoor
2 tl – Suhkur
2 tl – Vanillisuhkur