Beseetort pralinee-kohvikreemiga

Õhuline besee koos kohvise võikreemi ja krõmpsuva pralineega on just selline nostalgiat tekitav kooslus, mille serveerimiseks tasub välja otsida vanaemadeaegne serviis.

Valmistamine

  1. Vahusta 5 munavalget soolaga tugevaks vahuks. Lisa 1/3 suhkrust ja vahusta edasi. Vahustamist jätkates nirista tasapisi juurde ka ülejäänud suhkur. Joonista ümmarguse vormi põhja või taldriku abil küpsetuspaberile kolm 20 cm läbimõõduga ringi (ühele ahjuplaadile mahub kaks ketast). Keera paber ümber ja määri beseevaht ettejoonistatud ringi suuruselt paberile. Küpseta 100–110-kraadises ahjus, kuni beseekihid on läbinisti kuivad ja kerged. Väheküpsenud koogid vajuvad kokku ja on kleepuvad. Olenevalt beseekihi paksusest võib küpsetamisele kuluda 1–3 tundi.
  2. Pane pähklid koos suhkruga pannile. Kui suhkur on sulanud ja kergelt pruunistunud, vala segu küpsetuspaberile ja aja laiali. Lase jahtuda. Murra kõva pralinee väiksemateks tükkideks ja vajuta tainarulliga peeneks.
  3. Vahusta või. Sõelu juurde tuhksuhkur vaheldumisi 2 munakollasega ning vahustamist jätkates nirista juurde kohv, rumm või konjak. Sega juurde purustatud pralinee.
  4. Jaota kreem kahele beseekettale, määri laiali ja tõsta üksteise peale. Kolmas ketas purusta tükkideks ja vajuta pealmisele kreemikihile. Kaunista ülejäänud pralinee ja meelepäraste marjadega.

Nipid ja soovitused

Munavalgete vahustamisel jälgi, et töövahendid oleksid kuivad ja puhtad ega oleks rasvased! Besee küpsemise ajal võid vahepeal ahju ust paotada, et liigne niiskus saaks väljuda. Munakollaste eraldamisel jälgi, et kollast ei läheks valge sisse. Pralineed on lihtsam valmistada, kui hakid pähklid enne ära ja paned koos suhkruga pannile.

KoostisosadPortsjonid:8 portsjonit

Besee
5 tk – Muna
250 g – Suhkur
2 spl – Vanillisuhkur
1 g – Sool
Pralinee
75 g – Soolatud maapähklid
75 g – Suhkur
Kreem
200 g – Või
75 g – Tuhksuhkur
1 spl – Tume rumm
3 spl – Kohv