SKOLEBRøD ehk norralaste vanillikreemisaiad

Vanasti pisteti neid saiu laste koolilõuna karpidesse, sealt ka nimi skolebrød (inglise keeles school bread). Tänapäeval leidub neid aga kõikjal Norra kohvikutes ja peaaegu alati pakutakse just neid saiakesi kohvile tulnud külalistele.

Valmistamine

  1. Hõõru 2 munakollast suhkrute ja tärklisega veidi vahule. Kuumuta koore ja piima segu keemiseni. Nirista natuke kuuma piima-kooresegu munade hulka, ise pidevalt segades. Nüüd vala see segu tagasi potti samal ajal vispeldades. Sega, kuni kreem pakseneb, ja tõsta pott tulelt. Lase kreemil jahtuda.
  2. Sega omavahel kuivained. Lisa muna, õli ja käesoojast veidi kuumem piim ning sõtku läbi. Raputa peale natuke jahu ning jäta sooja kohta kerkima. Umbes poole tunni pärast vajuta tainas alla tagasi ja lase veel pool tundi kerkida. Vala tainas jahusele lauale (selleks kulub 1–2 dl jahu) ning sõtku jahuste kätega korralikult õhk välja.
  3. Sega vesi suhkru hulka, kuumuta keemiseni ning lase jahtuda. Kui glasuur hakkab pealt tahenema, siis sega läbi ja määri hiljem kuklitele.
  4. Rulli tainas umbes 1,5 cm paksuseks latakaks. Vajuta tassiga tainast kettad. Ketta keskele vajuta näppude või pudelikorgiga tugevalt lohud. Lao kettad ahjuplaadile. Tõsta iga lohu sisse 1 sl vanillikreemi ning jäta 10 minutiks sooja kohta kerkima. Küpseta 220-kraadises ahjus 10 minutit. Määri veidi jahtunud saiadele glasuuri ja kasta kookoshelvestesse.

Nipid ja soovitused

Ilusa läike saamiseks võid saiu enne küpsetamist munaga määrida. Selleks kasuta munavalget, mis vanillikreemi valmistamisest üle jääb.

KoostisosadPortsjonid:4 portsjonit

Glasuur
125 ml – Suhkur
20 ml – Vesi
2 spl – Kookoshelbed
Pärmitainas
400 g – Nisujahu
11 g – Kuivpärm
0.50 dl – Suhkur
0.50 dl – Õli
1 tk – Muna
3 dl – Piim
1 g – Sool
Kreem
200 ml – Vahukoor
100 ml – Piim
2 tk – Muna
40 ml – Suhkur
1 spl – Vanillisuhkur
2 spl – Kartulitärklis