Veisepraad võis hautatud köögiviljadega

Veisepraad võiks kindlasti küpsetada ahjupotis, et tulemus saaks mahlane ja suussulav. Kõrvale serveeri võis hautatud porgandeid, varssellerit ja herneid, millele on maitseks lisatud sidrunikoort ja rosmariini.

Valmistamine

  1. Määri toasoe veisepraad korralikult soola ja pipraga kokku ning tõsta ahjupotti. Viiluta kaks küüslauguküünt ning kata liha nendega. 3 küünt vajuta katki ja pista potti. Puista ühe varre pealt rosmariin lihale ja ülejäänud pane ahjupotti. Küpseta 250-kraadises ahjus 15 minutit, et liha pruunistuks.
  2. Vala puljong potti ja kata pott kaanega. Küpseta veel 1,5 tundi. Lihatermomeetriga võid küpsusastet kontrollida: liha sisemine temperatuur peaks olema 65–70 kraadi. Küpsemise ajal kasta liha pinda mitu korda puljongiga.
  3. Lõika porgand ja varsseller kangideks. Kuumuta pannil veidi õli, lisa või ja lase sulada. Tõsta porgand ja seller pannile ning pruunista veidi. Lisa ka herned ja rosmariinilehed ning hauta köögivilju nii kaua, kuni need on küll pehmed, kuid veidi krõmpsud. Maitsesta soola ja sidrunikoorega.

Nipid ja soovitused

1 kg liha kohta arvesta 1 tund küpsemisaega. Kui liha lõikamisel eralduv vedelik on selge ja hele, mitte roosakas, on liha küps.

KoostisosadPortsjonid:7 portsjonit

Veisepraad
1.60 kg – Veisepraad
1 tk – Küüslauk
3 spl – Rosmariin värske
1 g – Sool
1 g – Must pipar
800 ml – Lihapuljong
Köögiviljad
2 tk – Porgand
8 tk – Varsseller
200 g – Hernes värske
60 g – Või
2 spl – Õli
1 tk – Sidrun
1 g – Sool