Vaarika-vaniljekreemi-tüümianikook

Vaatamata intriigile koostisainetes on tegu nauditava koogiga. Tõeline hõrgutis, mida võib teha nii erinevate marjade kui ka ürtidega. Maasikas, must sõstar, mustikas, piparmünt, meliss, pune, lavendel – erinevad kooslused võivad anda tulemuseks tõelisi maitseüllatajaid ja uusi lemmikuid.

Valmistamine

  1. Taina jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Lisa 2 munakollast ja sega läbi. Järgmisena lisa jahu ja sool ning vormi kõik tainapalliks. Keera see toidukilesse ning hoia ligi 30 minutit külmas.
  2. Rulli tainas jahusel pinnal ühtlaseks kettaks, mis on umbes 10 cm suurema läbimõõduga kui küpsetusvormi põhi. Pane tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi (24 cm läbimõõduga) põhja ja külgedele. Kata tainas küpsetuspaberi või fooliumiga, aseta peale raskus (kuivatatud herned, oad, riis vm) ning küpseta koos raskusega 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Tõsta küpsetuspaber või foolium koos raskusega ära ning küpseta kooki veel 5 minutit, kuni see on kergelt kuldpruun.
  3. Täidiseks sega kausis omavahel 2 muna ja 3 munakollast, suhkur, maisitärklis ning pikkupidi poolitatud vanillikaunast välja kraabitud seemned.
  4. Kuumuta kastrulis koor koos mõne tüümianioksaga. Kui koor hakkab keema tõusma, kalla see pidevalt segades munasegu hulka ja seejärel eelküpsetatud tainapõhjale. Lisa vaarikad ja mõned tüümianilehed. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni täidis on kalgendunud.
  5. Tõsta kook ahjust ning lase enne lahtilõikamist veidi jahtuda. Soovi korral võid lisada veel värsket tüümiani ja vaarikaid.

KoostisosadPortsjonid:6 portsjonit

Põhi
100 g – Või
100 g – Suhkur
2 tk – Muna
200 g – Nisujahu
1 g – Sool
Täidis
5 tk – Muna
100 g – Suhkur
600 ml – Vahukoor
1 spl – Maisitärklis
1 tk – Vaniljekaun
200 g – Vaarikad külmutatud
1 spl – Tüümian värske