Martsipani-jõhvikakringel

Martsipani-jõhvikakringel.

Valmistamine

  1. Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks (kuivpärm sega jahuga koos piima sisse). Lase soojas kohas 20‒30 min kerkida. Lisa tainale kergelt suhkruga vahustatud munakollased, sool, riivitud sidrunikoor, kardemon ja ülejäänud jahu. Pidevalt sõtkudes pane järk-järgult juurde pehme või sulatatud või. Soovi korral lisa nüüd ka sukaad. Sõtku, kuni tainas on ühtlane ja läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima, kuni maht on vähemalt kahekordseks saanud.
  2. Täidiseks riivi külmkapikülm martsipan. Sega pehme või ja jõhvikatega (pohladega).
  3. Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölauale ning rulli õrnalt ristkülikuks. Määri sellele täidis. Keera tainas rulli ja jaota terava noa või pitsalõikuriga rull pikkupidi kaheks ribaks nii, et üks ots jääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik kas ringiks või kringliks. Otsad kinnita vähemnähtavasse kohta. Aseta pärg või kringel ahjuplaadile ning lase soojas veel kerkida vähemalt pool tundi. Määri sai pealt lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta u 200 kraadi juures pöördõhuga ahjus 20‒25 minutit.

Nipid ja soovitused

Soovi korral või lisada ka sukaadi.

KoostisosadPortsjonid:8 portsjonit

Põhikoostisosad
30 g – Pärm
200 ml – Piim
1 tl – Jahvatatud kardemon
1 spl – Sidrun
1 tl – Sool
2 tk – Muna
100 g – Suhkur
100 g – Või
500 g – Nisujahu
Täidis
300 g – Martsipan
100 g – Või
400 g – Jõhvikad külmutatud
4 spl – Tuhksuhkur