Mämm

Mämm on üks soomlaste traditsioonilisemaid lihavõttepühade toite. Tegu on rukkipudru või -pudinguga, mis maitselt meenutab kõige enam leivasuppi, kuid on palju tihkem. Süüakse seda piimaga, aga pidulikel puhkudel võib serveerida ka kihilise magustoiduna.

Приготовление:

  1. Aja vesi, siirup ja sool keema. Vispelda juurde neljandik jahust ning jäta segu 10 minutiks jahtuma. Vispelda juurde ka ülejäänud jahu ja apelsinikoor. Aja segu uuesti keema ja tõsta siis tulelt. Vala segu võiga määritud 1,5-liitrisesse vormi. Küpseta 135-kraadises ahjus 3 tundi. 2. Vahusta koor koos suhkruga tugevaks vahuks. Sega juurde kohupiimapasta. Tõsta kreem kihiti mämmi ja marjadega kaussidesse.

Nipid ja soovitused

Kui melassi ei ole, võid asendada selle tumeda muscovado ehk toor-roosuhkruga ja lisada rukkijahule umbes 0,5 dl linnasejahu. Kui tahad mämmi kihilises magustoidus kasutada, võid selle enne läbi mikserdada, et see oleks kreemjam.

KoostisosadПорции:6 порции

Põhikoostisosad
1 L – Vesi
1.20 dl – Tume melass
0.50 tl – Sool
2.50 dl – Rukkijahu
1 tk – Apelsin
Kreem
200 ml – Vahukoor
300 ml – Kohupiimapasta
3 spl – Muscovado suhkur tume
250 g – Külmutatud marjasegu